marți, 4 martie 2008

O comunicare prin sateliti

- Comunicarea prin sateliti -

Introducere
Satelitii de telecomunicatii, dupa cum spune si numele, au fost creati pentru a face posibila realizarea unor canale de telecomunicatii.In limbajul de specialitate se foloseste abrevierea ComSat (de la Communications Satellite).Satelitii de telecomunicatii activi sunt echipati cu aparatura electronica de receptie si emisie, efectuand anumite modificari semnalului primit. Satelitii de telecomunicatii pasivi retransmit semnalele primite in urma reflexiei acestora de suprafata lor.Pentru serviciile fixe, satelitii de telecomunicatii contribuie cu o tehnologie complementara la comunicatiile prin cablu submarin cu fibra optica. Satelitii sunt foarte importanti pentru aplicatii mobile, cum ar fi comunicatiile catre vase sau avioane. Unul din avantajele majore este acoperirea globala pe care o au majoritatea satelitilor. Satelitii de telecomunicatii sunt intrebuintati in aproape toate domeniile comunicatiilor: televiziune, radio, telefonie, transmisii de date, videoconferinte, invatamant la distanta, internet. Avantajele majore sunt date de:
Lipsa obstacolelor in calea undelor primite sau transmise.
Acoperirea mare, chiar globala, a serviciilor.
Pentru a asigura o acoperire si o promptitudine cat mai mare a serviciilor, companiile lanseaza pe orbita nu un satelit, ci "constelatii de sateliti". Astfel, in orice moment exista un satelit care sa raspunda unui pachet de date trimis de pe Pamant.
Cum comunica Satelitii cu Pamantul
Satelitii comunica pe calea undelor radio. Ei primesc si trimit informatiile sub forma de unde radio. Satelitii pot comunica cu o gama diversa de entitati aflate pe Pamant, entitati care cel putin dispun de o antena functionabila. Aceste entitati pot fi: statii terestre, obiecte mobile (aparate de zbor, vase de navigatie, vehicule cu antena parabolica atasata), echipamente Direct-to-Home pentru locuinte, persoane care poseda echipamente sau kituri pentru telecomunicatii via satelit etc.
Informatia circula pe doua cai in telecomunicatiile prin satelit:
uplink - transmiterea informatiei de la o statie de la suprafata Pamantului la satelit. downlink - retransmiterea informatiei de la satelit la suprafata Pamantului (catre anumite statii sau catre o zona - broadcasting)

Componenta de baza (BS)
Orice satelit activ are urmatoarele componente de baza:
Panouri solare, care capteaza energia solara pentru a fi transformata in energie electrica (care ajunge cel mult la ordinul miilor de watti).
Baterii, pentru situatiile in care Pamantul se afla intre satelit si Soare, provocand o eclipsa.
Sistem de propulsie.
Sistemul de receptie-emisie, format din:
receptor si antena de receptie (de regula, parabolica)
convertoare, amplificatori, filtre, procesoare
emitator si antena de emitere (de regula, parabolica)
Un satelit de telecomunicatii poate avea mai multe sisteme de receptie-emisie, organizate pe canale
Antena parabolica este antena care foloseste un reflector metalic de forma unei portiuni dintr-un paraboloid de rotatie. Ea transforma undele sferice emise de elementul radiant, situat in focarul paraboloidului, in unde plane, realizand o caracteristica de radiatie cu o pronuntata directivitate de-a lungul axei paraboloidului.
Fasciculul ingust al undelor electromagnetice receptionate de antena parabolica este reflectat si concentrat in focar. Are o banda de frecvente foarte larga, deoarece particularitatile geometrice ale suprafetelor reflectante nu depind de frecventa (dimensiunile reflectorului se considera mari in raport cu lungimea de unda).
Antena este conectata la un dispozitiv de emisie-receptie radio prin cablu coaxial sau printr-un ghid de unda metalic (de forma unui tub gol).Informatia este primita pe Pamant de regula tot cu ajutorul unei astfel de antene parabolice. Diametrul lor difera in functie de caracteristicile undelor receptate sau emise.Mai jos sunt prezentate trei tipuri de antene parabolice:

Undele si frecventele
Satelitii de telecomunicatii trimit si primesc informatii de la obiectele de pe Pamant cu ajutorul undelor electromagnetice, care se propaga prin atmosfera, de la Pamant la satelit sau invers.Spectrul electromagnetic este compus din mai multe parti in functie de frecventele si lungimile undelor. Dintre acestea, undele radio trec usor prin atmosfera, de aceea sunt folosite ca mijloc de comunicare intre sateliti si Pamant.

Niciun comentariu: